Om Reel Recovery
Reelrecovery, handler om at arbejde mod balancen mellem de traditionelle systemer og de visionære tanker i recovery-teorien Kontakt os for dialogOm Reel Recovery
Reelrecovery, handler om at arbejde mod balancen mellem de traditionelle systemer og de visionære tanker i recovery-teorien
Vores tilgang:
Vores overbevisning er, at nøglen til at genere forandring hos udsatte mennesker, ligger i den recovery-orienterede tilgang i mødet med mennesker i krise eller i udsatte livspositioner.
Men for at kunne lykkes med dette, skal der skabes en fælles forståelse for hvad recovery er – og så er vi nødt til at anerkende de eksisterende systemers måde at operere på og de traditionelle forståelser som de hviler på.
Reelrecovery, handler om at arbejde mod balancen mellem de traditionelle systemer og de visionære tanker i recovery-teorien.
Rico & Dennis
Har du spørgsmål? Vi har svar!
Vi har samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål, som vores klienter stiller. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål her, er du velkommen til at kontakte os.
“Hvad handler recovery egentligt om?”
Recoverybegrebet voksede frem i slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne, men dets rødder kan spores tilbage til bruger/overlever-bevægelserne og deres stærke bånd til andre borgerrettighedsbevægelser i 1960’erne og 1970’erne. Det vigtigste kendetegn ved recoveryparadigmet er forestillingen om, at et menneske kan opleve og reelt gennemgår perioder præget af kriser og ubehag, men ikke desto mindre leve et rigt og givende liv (Anthony, 1993).
En recoveryorienteret tilgang sætter spørgsmålstegn ved traditionelle „kliniske sandheder” som f.eks., at recovery kræver behandling, og at recovery indebærer symptomreduktion og en bedre funktionsevne (Slade et al., 2012). Recoverybevægelsen fremstod som en direkte udfordring af den traditionelle psykiatris deficit-baserede holdninger og praksisformer og forkastede eksempelvis overbevisningen om, at „sygdomme” som skizofreni er degenerative, hvor sundhedsprofessionelle inden for denne forståelse ikke bør give patienter „falske forhåbninger” eller opfordre dem til at udvide deres kompetencer og forfølge deres interesser (Mead & Copeland, 2000).
Den fundamentale tanke indenfor recovery:
”Recovery handler om at skabe sig et meningsfuldt og tilfredsstillende liv, sådan som personerne selv definerer det, med eller uden symptomer og problemer, som kan komme og gå” (Mike Slade m.fl., ImRoc, 2008)
Som årene er gået, hvor man har arbejdet på at integrere recovery-tanken indenfor de eksisterende hjælpesystemer, har der udviklet sig disse 3 primære perspektiver på recovery:
- Personlig recovery:
”En dybt personlig, unik forandringsproces med hensyn til ens holdninger, værdier og mål, færdigheder og/eller roller. Det er en måde at leve et tilfredsstillende liv på præget af håb og aktiv medvirken selv med de begrænsninger, der er forårsaget af sygdom. Recovery indebærer udvikling af ny mening og nyt formål i ens liv” (William Anthony, Boston Universitet, 1993)
- Social recovery:
Recovery er en dybt social, unik og fælles proces, hvor vores levevilkår, materielle omgivelser, holdninger, værdier, følelser, færdigheder og/eller roller forandres. Det er en måde at leve tilfredsstillende, håbefulde og gensidige liv sammen med andre, selv om vi fortsat kan opleve vanskeligheder og problematiske erfaringer. Recovery indebærer, at vi indgår i nye sociale og materielle sammenhænge og deltager i åbne dialoger, hvor nye måder at forstå og håndtere vores situation, kan udvikles, i takt med at vi bevæger os igennem igennem, og forbi den psyko-socialematerielle krise” Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering
Hos Reelrecovery I/S arbejder vi udfra disse 2 perspektiver, men med en ydmyghed og respekt for det kliniske perspektiv på recovery.
- Klinisk recovery:
Her forstås recovery som et udfaldsmål, hvor individet kommer sig enten delvist eller fuldstændigt over sygdommen ved at slippe af med nogle eller alle de symptomer, der følger med lidelsen, og genvinder fuldt funktionsniveau. I praksis er dette et perspektiv som klinikerne arbejder udfra hvor fokus er på diagnose, symptomer og medicinsk behandling.
“Livet er en lang læringsproces. Recovery for mig er læren om mit livs facetter. Det er en proces drevet af ærlighed, accept & mod. Ved at jeg lærer om og erkender mine problemer, forstår jeg at det ikke er dem som der definerer mig. De er ikke stenene som jeg er bygget af. De er det skæve fundament jeg rejser mig fra!”
Rico Rasmussen
“Hvilket vidensgrundlag arbejder I udfra?”
Kernen i al vores arbejde er egne levede erfaringer – som igennem en mangeårig proces er blevet transformeret til en erfaringskompetence.
Erfaringskompetencen:
At have levede erfaringer med psykiske udfordringer, afhængighed, kompleksiteten der medhører er ikke ensbetydende med at de kan bruges professionelt.
Selvom man derudover har efaringer med at være i en recovery-proces og har gennemgået den nødvendige menneskelige udvikling der skulle til for at man har opnået sit eget meningsfulde liv – er det stadig ikke ensbetydende med at man evner at bruge erfaringerne konstruktivt.
Alle disse levede erfaringer er nødt til at blive konverteret til det der betegnes som en erfaringskompetence hos den enkelt. Erfaringskompetencen opnås, når de levede erfaringer transformeres til relle arbejdskompetencer igennem uddannelser & arbejdserfaring.
Dette er en mange-årig proces, som er nødvendig for at det enkelte menneske får udviklet sin egen faglige peer-identitet.
Det er netop denne proces som både Dennis & Rico har gennemgået hver især, som gør at de kan tilbyde disse unikke services.
“Har i overhovedet et fagligt fundament?”
Dennis Ejler:
- Kognitiv misbrugs uddannelse
- Dobbelt diagnose uddannelse v. Dobbeltdiagnose I/S
- Peeruddannelsen RHP.
Rico Rasmussen:
- DAT- Dialektisk adfærdsterapi v. Ralf Jensen.
- Styrk din kommunikation v. Jens Arentzen.
- Masterclass i brugerinddragelse indenfor sundhedsvæsenet v. VIBIS
- Peeruddannelsen RHP.
“Er i klar over hvordan større organisationer opererer?”
- Regional behandlings psykiatri – Psykiatrilovens betingelser
Vi har arbejdet indenfor specialiserede tilbud, åbne & lukkede sengeafsnit samt ambulant.
- Socialpsykiatrien – Servicelovens betingelser
Rico har arbejdet på botilbud Orion i Hillerød, mens Dennis aktuelt arbejder på et privat ungeherberg på Nykøbing Sjælland
- Privat regi – Konsulentarbejde for kommuner, private konsulentvirksomheder, STU o.l.